Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ο πρώην φοιτητής του ΔΠΘ και νυν βουλευτής που θεώρησε "υποχωρητικό" τον Κοντονή απέναντι σε FIFA και UEFA

Την ώρα που στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αγωνιούσαν μην τυχόν θιγούν από το νομοσχέδιο Κοντονή UEFA και FIFA και μας πετάξουν έξω από τις διεθνείς διοργανώσεις, υπήρχε ο εισηγητής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης που εμφανίστηκε επικριτικός προς τον υφυπουργό Αθλητισμού για τις υποχωρήσεις που έκανε έναντι των ξένων. Και αυτός κάποτε, πριν 15 χρόνια, σπούδαζε στην Θράκη.

Ο λόγος για τον εισηγητή του ΚΚΕ για το αθλητικό νομοσχέδιο, Γιάννη Γκιόκα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από τα χρόνια εκείνα ήταν στέλεχος της ΚΝΕ και μετά την αποφοίτησή του, παράλληλα με την δικηγορική του καριέρα, ακολούθησε και αυτήν του... πολιτικού, με αποτέλεσμα να εκλεγεί βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ηλικία 30 ετών (σήμερα είναι 36).

Με αφορμή της παρεμβάσεις στο τελικό σχέδιο νόμου, ο Γκιόκας υποστήριξε ότι η αλλαγή στο άρθρο 15 που αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ "το Υπουργείο θα τη βρίσκει μπροστά του. Θα υπάρχει πάντα επίκληση από την ΕΠΟ σε αυτές τις εσωτερικές υποθέσεις. Στο όνομα της εξόδου των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, θα επικαλείται αυτή τη διάταξη".

Αρνητικός ήταν και στην αλλαγή του άρθρου πέντε που αφορά τη λίστα των τακτικών δικαστών από την οποία θα επιλέγει η ΕΠΟ εκείνους που θα απαρτίζουν τα πειθαρχικά όργανά της. "Τι είναι αυτή η λίστα; Σαν μενού; Θα επιλέγει δηλαδή η ΕΠΟ ποιοι θα τη δικάζουν; Αυτές είναι υποχωρήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ, δείχνοντας ότι για το κόμμα του δεν θα υπήρχε πρόβλημα ένα ποδοσφαιρικό Grexit αφού αυτό είναι πρόβλημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και άρα του κεφαλαίου, όχι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των απλών πολιτών.

Αναφέρθηκε τέλος στο ρόλο που έπαιξαν UEFA-FIFA λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τι είναι οι τιμητές; Είναι ιερές αγελάδες αυτές που κατηγορούνται για χρηματισμό στην ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ; Θα βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Είναι ψιλικατζήδες αυτοί που κατηγορούνται από την ΕΠΟ σε σχέση τα στελέχη των διεθνών ομοσπονδιών".